Na obiad — fasolka po bretońsku

Obiad to ten posiłek w ciągu dnia, który powinien być smaczny, jak i dostarczyć wartości odżywczych. Zaczyna powoli brakować pomysłów? W takim razie czas na klasykę – fasolka po bretońsku to smaczny sposób na obiad, jak i wykorzystanie pozostałych w lodówce produktów: kiełbasy, koncentratu pomidorowego, cebuli.

Lubiana fasolka

Fasolka po bretońsku to danie, które niezmiennie cieszyć się popularnością, stale zajmując miejsce w polskiej kuchni. Nie jest kaloryczna, a przy tym zawiera warzywa, których spożywanie powinno być podstawą ludzkiej diety. Sama fasola powinna być obecna również w diecie wegańskiej i wegetariańskiej — stanowi bowiem źródło białka. Poza tym znaleźć w niej można żelazo, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, wymaga jednak czasu, a aromatyczna nie potrzebuje towarzystwa — jednak podana z pieczywem będzie jeszcze bardziej sycąca.

Składniki:

  • 400 g suchej fasolki “Piękny Jaś” lub 2 puszki fasolki
  • 250 g boczku (parzonego lub wędzonego)
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku

Przygotowanie

Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej w garnku fasolki z puszki wraz z zalewą).
Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (wcześniej obrać ją ze skórki w razie potrzeby), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
Dodać krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

Warto wiedzieć: Zamiast pomidorów z puszki i koncentratu można użyć 500 ml passaty pomidorowej.
W sezonie letnim możemy użyć 2 kg świeżych pomidorów + 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki oraz usunąć nasiona z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez ok. 20 – 30 minut, na koniec dodać koncentrat.