Jak zrobić drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi?

Ciasto drożdżowe jest bardzo popularne, szczególnie w polskiej kuchni. Często nasze babcie piekły różnego rodzaju drożdżówki. Dlatego teraz ludzie tak często wracają do smaków dzieciństwa. Warto także dodać, iż ciasta drożdżowe pod każdą postacią nie są trudne do zrobienia. Nie są też jakoś bardzo czasochłonne. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na przepyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi.

Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi

Warto wspomnieć, iż ciasto drożdżowe bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju powidłami czy innymi kremami, czekoladą itp. Bardzo dobrze pasują na spotkania domowe przy kawie i herbacie. Poza tym takie rogaliki są bardzo miękkie, delikatne. Przygotowując je w domu, przynajmniej mamy pewność, że nie ma w nich żadnej chemii. Bardzo dużo osób oblewa je na końcu albo domowej roboty lukrem albo też roztopioną czekoladą. Są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Jednak zanim przejdziemy do przygotowywania ciasta na rogaliki, warto sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne składniki. Najważniejszymi produktami oczywiście są:

  • 550 gram mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 200 gram masło ekstra
  • 2 szt jajka
  • 3 łyżki cukier
  • powidła śliwkowe
  • 2 łyżeczki mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 25 gram drożdże
  • 1.5 łyżeczki cukier
  • 100 ml mleko 3,2%

Jak mamy już wszystkie produkty przygotowane to można przystąpić już do robienia ciasta. Co trzeba na początku zrobić?

  1. Na początku warto zająć się przygotowaniem rozczynu. Trzeba przygotować do tego jakiś kubek lub rondelek. Wlewamy do niego około 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżeczki mąki, 25 gram drożdży oraz 1.5 łyżeczki cukru. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy do całkowitego ich połączenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15 minut w ciepłym miejscu.
  2. Gdy to mamy gotowe, można zabrać się za ciasto. Do kolejnej miski dodajemy mąkę.
  3. Do innego naczynia musimy wbić jajka i dodać cukier. Mieszamy to dokładnie trzepaczką. Natomiast w międzyczasie należy rozpuścić kostkę masła.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie do miski z mąką wcześniej przygotowanego rozczynu. Mieszamy to wszystko drewnianą łyżką.
  5. Następnie do tej samej miski, dodajemy ubite jajka z cukrem. To także mieszamy.
  6. Wlewamy roztopione masło.
  7. Teraz możemy przejść do wyrabiania ciasta. Można to zrobić albo w dużej misce albo po prostu na stolnicy. Tak wyrobione ciasto na miękką masę dzielimy na cztery równe części.
  8. Każdą z tych części musimy rozwałkować w okrąg. Następnie dzielimy go na osiem równych trójkątów.
  9. Gdy już to zrobimy nakładamy łyżeczką powidła. Robimy to oczywiście przy szerszych brzegach.
  10. Zawijamy rogaliki do środka okręgu.
  11. Czynność tą powtarzamy dla każdej z podzielonych części ciasta.
  12. Tak przygotowane rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż się zarumienią na blaszce.
  13. Rogaliki przed włożeniem trzeba posmarować żółtkiem.
  14. Pieczemy około 13 minut.
  15. Gdy już się upieką , wyjmujemy je na blat i czekamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy je albo cukrem pudrem albo polewamy czekoladą i lukrem.