Dlaczego warto upiec ciasto bananowe z orzechami i czekoladą?

Czasem każdy ma ochotę na coś słodkiego, nawet bez specjalnej okazji. Warto wtedy ulec pokusie, lecz jednocześnie zdecydować się na zdrowszą wersję słodkiego. Przykładem pysznego i zdrowego ciasta jest ciasto bananowe z dowolnymi dodatkami, które dostarczy dobrych kalorii, a jest smaczne i łatwe w wykonaniu. W trakcie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika pięknie pachnie i ładnie wygląda. Ciasto powinno być pieczone dość długo, aż będzie ciemnobrązowe. Najlepsze będzie z dodatkowymi bakaliami jak np. orzechy laskowe czy włoskie. Ciasto takie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi oraz na kolację we dwoje. Pomimo słodyczy, głównie pochodzącej od bananów ciasto nie jest mocno kaloryczne.

Skąd pomysł na ciasto bananowe?

Ciasto bananowe, czyli inaczej chlebek bananowy to znany przysmak kuchni amerykańskiej. Jest ono traktowane jako słodki przysmak, ale też pełnowartościowy posiłek. Zgodnie z legendą ciasto bananowe powstało w czasach Wielkiego Kryzysu. Miało ono na celu wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Jest to ciasto szybkie i łatwe do wykonania, a składniki do niego nie są drogie. Przepis na ciasto bananowe został spopularyzowany przez Chiquitę, czyli głównego importera bananów do Ameryki.

Co jest potrzebne do przygotowania ciasta bananowego?

Do zrobienia tego ciasta konieczne są takie produkty jak:

  • mocno dojrzałe banany
  • masło,
  • cukier,
  • mąka,
  • jajka,
  • proszek do pieczenia, — ewentualne dodatki (bakalie, czekolada).

Jak podawać chlebek bananowy?

Taki wypiek może być serwowany jak zwykłe ciasto z bananów. Może być podawane z dodatkiem dżemu, czekolady czy masła. Niektóre przepisy łączą to ciasto z dodatkiem lodów lub świeżych owoców. Jako przekąska na początek dnia może być podany z kakao lub kawą. Bananowe ciasto można dowolnie modyfikować, tworząc ulubione połączenia (np. z dodatkiem czekolady).

Jakich dodatków użyć do ciasta bananowego?

Ciasto bananowe świetnie smakuje z dodatkiem takich składników jak orzechy, bakalie czy płatki migdałowe. Często pieczone jest ciasto bananowe z orzechami i czekoladą.

Ciekawostki dotyczące ciasta bananowego

23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Banany w Ameryce pojawiły się w 1870 roku, kiedy kapitan Lorenzo Dow Baker przywiózł je z Jamajki i sprzedał w Jersey City. Z kolei marka Chiquita powstała w 1947 roku. Według niektórych przepisów nieodzowne jest dodanie do ciasta cynamonu, jako podstawowego składnika.