Alergia pokarmowa – objawy, leczenie, co ją wywołuje?

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego na składniki, które normalnie są tolerowane przez ludzki organizm. Alergia objawia się bardzo nieprzyjemnie, nie warto zwlekać z jej leczeniem. Jeśli odczuwasz objawy alergii pokarmowej, zgłoś się do lekarza w celu potwierdzenia lub jej wykluczenia. Więcej informacji na ten temat znajdziesz poniżej.

Objawy alergii pokarmowej

alergia pokarmowa przynosi charakterystyczne objawy. Najpowszechniejsze z nich to wysypka, katar, kaszel, duszności, obrzęk, bóle brzucha, nudności, rozdrażnienie, problemy ze snem. Objawem alergii pokarmowej może być również wstrząs anafilaktyczny. Jest to bardzo niebezpieczny objaw. W przypadku jego wystapienia, należy jak najszybciej zadzwonić pod numer alarmowy.
Jakie produkty mogą wywołać alergię pokarmową? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób. Wśród produktów, które najczęściej wywołują nieprzyjemne objawy, można wymienić mleko krowie, jaja kurze, pszenicę, orzechy, skorupiaki, ryby.

Alergia pokarmowa -diagnostyka

Aby zdiagnozować alergię pokarmową, najczęściej stosuje się:

  1. Testy skórne – podczas ich wykonywania bada się reakcje skóry na alergen.
  2. Testy alergiczne z krwi – dla oznaczenia miana przeciwciał IgE skierowanych przeciwko alergneom.
  3. Prowokacje – wówczas eliminuje się dany składnik z diety, a po jakimś czasie wprowadza się go ponownie, aby zaobserwować reakcję organizmu na takie działanie.

Alergia pokarmowa – leczenie

Najczęściej w przypadku alergii pokarmowej, kluczowe znaczenie ma odpowiednio zbilansowana dieta. Wówczas wyklucza się z jadłospisu produkty, które wywołują nieprzyjemne objawy. Ważne jest jednak to, aby jednocześnie nie dopuścić do powstawania szkodliwych niedoborów. Odpowiednio zbilansowana dieta jest bardzo ważna. Tak istotne zadanie dobrze jest poświęcić dietetykowi, który potrafi ułożyć odpowiedni jadłospis. W niektórych przypadkach dieta wspierana jest leczeniem farmakologicznym.

Zakończenie

Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na składniki, które normalnie są tolerowane. Po spożyciu takiego składnika, chory odczuwa nieprzyjemne objawy. Wówczas warto wybrać się do lekarza, w celu postawienia diagnozy oraz ustaleniu najlepszej drogi leczenia. Bardzo ważne jest to, aby zadbać o odpowiednią dietę. Dla najlepszego efektu i bezpieczeństwa, warto układanie jadłospisu powierzyć zaufanemu dietetykowi. Wówczas dieta będzie zdrowa, odpowiednio przygotowana i bezpieczna dla osoby borykającej się z alergią.